Borstvoeding consult

Borstvoeding geven

Borstvoeding geven is iets heel natuurlijks. En het beste voor je kindje. Maar het gaat niet altijd vanzelf. Het is een vaardigheid die jij en je kindje leren. Maar hoe leer je dat dan, borstvoeding geven? En hoeveel en hoe lang kun je dan borstvoeding geven?

Het beste is dat je weet hoe het geven van borstvoeding gaat voordat je kindje is geboren. Door bijvoorbeeld een borstvoedingscursus te volgen. Of je leert het kort erna van de kraamverzorgster. Maar ook als je daar niet genoeg begeleiding hebt gehad, kan je het ook op een later moment nog leren. Hetzelfde geldt voor je baby.

Hoeveel en hoe vaak je je baby borstvoeding moet geven verschilt van moeder tot moeder. Het is het beste om op verzoek te voeden. Moeders verschillen namelijk onderling in hun productie capaciteit en opslag capaciteit. Dat betekend dat de ene moeder een grotere hoeveelheid melk geeft per voeding als een andere moeder. Hierdoor zal de ene moeder haar baby wel vaker moeten voeden dan de andere moeder. Om zo toch aan dezelfde totale hoeveelheid voeding te komen op een dag. Wanneer je voedt op verzoek gebeurd dat vanzelf want je baby zal wakker worden wanneer hij honger heeft en willen drinken.  Dit verklaart waarom sommige vrouwen om de vier uur kunnen voeden en andere om de twee uur. In beiden gevallen zullen hun kindjes ongeveer 600-800 ml borstvoeding drinken.

borstvoeding Mamma(e) & Babycare

Maar wat als de borstvoeding niet zo lekker loopt? Dan neem je contact op met een lactatiekundige. Zij kan je helpen door de oorzaak te achterhalen van je klacht(en) en samen met jou een behandel plan op te stellen.

Je bent bij Loes aan het goede adres voor advies m.b.t. borstvoeding voor o.a de volgende klachten:

  •  Niet goed aanhappen                                                                 –  Pijnlijk tepels  / infecties
  •  Te weinig/ te veel melk                                                               –  Weigeren borst
  •  Baby groeit niet goed                                                                 –  Borstvoeding bij vroeggeboorte
  •  Borstontsteking                                                                           –  Stoppen met borstvoeding
  • Kolven/ borstvoeding op het werk
  • Borstvoeding en medicaties

Hoe lang je borstvoeding wilt geven verschilt voor de meeste vrouwen. De WHO( World Health Organisation) adviseert de eerste 6 maanden volledige borstvoeding te geven. Ook als je begint met vaste voeding kan je gewoon door blijven gaan met borstvoeden. De WHO stelt dat iedere kind recht heeft op borstvoeding tot zij 2 jaar is. Maar jij bepaalt zelf wanneer je wilt stoppen met borstvoeding of dat je wilt minderen. Ook daarvoor kan je terecht bij de lactatiekundige.

Voor een borstvoedings consult kom ik bij je thuis langs om een voeding te observeren en samen een oplossing te vinden voor je klachten. Van te voren neem ik vaak al wat gegevens van je op om een goed beeld te krijgen. Een lactatiekundig consult duurt vaak 1-1,5 uur. Ik onderzoek de baby en weeg hem of haar als dat nodig is. Ik bekijk de mondmotoriek en het aanliggen aan de borst. En dan bekijken we of bepaalde manieren van aanleggen of andere adviezen je klachten verhelpen.

Je kunt telefonisch contact opnemen of via de e-mail als je een korte vraag hebt waarvoor geen observatie nodig is. Lactatiekundige consulten vinden bij je thuis plaats. Loes Huissen verzorgt deze in de volgende plaatsen: Oostkapelle , Westkapelle , Aagtekerke , Middelburg , Vlissingen , Oost-Souburg , Koudekerke , Domburg , Zoutelande , Serooskerke , Arnemuiden , Goes , Kapelle , Arnemuiden , Heinkenszand , Kloetinge ,  Yerseke , Terneuzen  en de omliggende plaatsen. Kortom, voor borstvoedings consulten in Zeeland ben je hier aan het goede adres.

Na afloop van het consult hebben we nog telefonisch contact om het verder verloop van de borstvoeding te bespreken of volgt er indien nodig nog een consult. Van de gegevens wordt een papieren dossier aangelegd en bewaard zoals de WGBO voorschrijft. Na afloop van het consult krijg je een verslag toegestuurd. Er wordt zorgvuldig omgegaan met deze gegevens. Hoe dat precies in zijn werk gaat vind je hier: Register van verwerkings activiteiten Mamma. Voor het uitwisselen van gegevens met bijvoorbeeld je verloskundige of consultatiebureau  wordt toestemming gevraagd. Mocht je dit achteraf toch willen wijzigen, een kopie willen van je dossier, deze gegevens aangepast of gewist willen hebben. Neem dan contact op met de praktijk.

Voor meer informatie over borstvoeding of lactatiekundige zorg kijk op www.nvl.nl