Troostreflexles

huilbaby cursus Mamma(e) & Babycare
Dr. Harvey Karp, kinderarts

 

 

De meeste (aanstaande) ouders die een kindje verwachten bereiden zich goed voor op de komst van hun baby. Ze volgen een zwangerschaps cursus en leren wat ze kunnen verwachten over de bevalling en de verzorging van hun baby. Maar daar leer je vaak niet hoe je je baby kunt troosten.

Dat dit niet vanzelf sprekend is hoe je dit doet merkte ik aan vragen van veel vaders die informeerde hoe je dan een baby troost die huilt. De meeste vrouwen hebben wel eens een baby vastgehouden, maar veel mannen niet. Een hele terechte vraag dus.

In Amerika wordt er al vele jaren les gegeven in de methode van Dr.Karp als onderdeel van de zwangerschapseducatie. Deze methode is ontwikkeld om baby’s die veel huilen en moeilijk te troosten zijn ook te kunnen troosten. Maar werkt ook heel goed bij baby’s die niet zo veel huilen of makkelijker te troosten zijn.  Een uitgangspunt hierbij is het nabootsen van de baarmoeder. Hier hebben ze  9 maanden doorgebracht en de verschillende sensaties die ze hier ervaren zijn heel rustgevend voor baby’s. Denk daarbij aan het gevoel vastgehouden en gewiegd te worden en het constante geluid van het ruisen van de bloedvaten. Dr. Karp heeft uitgebreid onderzoek gedaan bij verschillende niet westerse culturen om erachter te komen waardoor baby’s daar veel minder huilen dan bij ons in het westen.

Zijn aanpak beschrijft hij als de 5 ‘s.

  • Hierbij baker je de baby in
  • Maakt een shhhh-geluid dicht bij het oor van de baby
  •  Wieg de baby zacht heen en weer
  •  Terwijl je de baby in een zijwaartse houding houdt
  •  Je de baby laten zuigen op een speentje.

Dit activeert de troostreflex waardoor de baby stop met huilen en vaak ontspannen in slaap valt. Je moet deze handeling precies goed toepassen anders werkt het niet. Vergelijkbaar met de knie reflex, als je net op de verkeerde plek een tikje geeft gaat het been niet omhoog. Door het inbakeren en het gebruik van white-noise op de achtergrond zie je vaak ook dat de baby beter en langer slaapt. Wat weer helpt in het doorbreken van een negatieve spiraal waar moeder en baby vaak in zitten. Van veel huilen en slecht en kort slapen, waardoor baby sneller huilt want hij is zo moe.

Tijdens de troostrelfexles leer ik je inbakeren volgens deze methode en oefenen we samen de verschillende stappen van de methode van Dr. Karp. Ook geef ik uitleg over de verschillende slaap stadia bij baby’s en hoe je je baby kunt helpen beter en langer te slapen.

Neem contact op voor de mogelijkheden of om te informeren wanneer deze les gegeven kan worden. Dit kan individueel of in groeps verband.

certified educator Mamma(e) & Babycare